Photo - kutaisipost.ge |
ქუთაისის ნიკო ნიკოლაძის (ყოფილი დემირელის) სახელობის სკოლის მე-12 კლასის მოსწავლემ მარია ერაძემ უნიკალური პროდუქტი შექმნა, რომელიც დიაბეტით დაავადებული ადამიანებისთვისაა განკუთვნილი. ეს პროდუქტი მან მეწყვილესთან გიორგი ფხაკაძესთან ერთად შექმნა. ამ გამოგონებით მსოფლიოს წამყვანი უნივერსიტეტები დაინტერესდნენ. მარიამმა ერთ-ერთზე, ადრიატიკის უნივერსიტეტზე შეაჩერა არჩევანი, სადაც მას 100%-იანი გრანტი მისცეს (60 ათასი დოლარის ღირებულების). ინფორმაციას გამოცემა "ნეტგაზეთი" ავრცელებს.
გამოცემის ცნობით, მარია და მისი მეწყვილე გიორგი უნიკალურ კვლევაზე რამოდენიმე წელი მუშაობდნენ და ეს პროდუქტი ახალი პროდუქტი მიგნებაა თანამედროვე მეცნიერებაში. „ცოცხალ საკვებში“ ქუთაისელმა მოსწავლემ მხოლოდ ქართული კულტურები შეარჩია. ამარანტი უნიკალურ ნივთიერებას, ანტიოქსიდანტ სკვალენს შეიცავს, რომელიც ხელს უწყობს იმუნიტეტის ამაღლებას ქსოვილების ჟანგბადით გამდიდრების ხარჯზე. სწორედ ამ განსაკუთრებული ნედლეულის გამოყენებით დაიწყეს ახალგაზრდებმა ხანგრძლივი კვლევები, რათა, საბოლოო ჯამში, განსაკუთრებული თვისებების მქონე ნედლეული მიეღოთ.
პროექტზე მუშაობისას და მარცვლეულის გაღვივებისასაც ახალგაზრდებმა მხოლოდ ქართული მინერალური წყალი შეარჩიეს. საბოლოოდ აღმოცენებული მარცვლეულის გამოყენებით ნორჩმა მეცნიერებმა შექმნეს საკვები პროდუქტი სოიოს რძის, სოის გამონაწნეხის, მისი სხვა პროდუქტებისა და პურის სახით. მიღებულ პროდუქტებში გლიკემიური ინდექსი მხოლოდ 28 ერთეულს შეადგენს, მაშინ, როდესაც დიაბეტით დაავადებულთათვის მისაღები 40 ერთეულიც კია. საქართველოში კი მსგავსი პროდუქტი, განსაკუთრებით კი პური, ფაქტიურად არ იწარმოება.
გასულ თვეში მარია ერაძემ ამერიკის შეერთებულ შტატებში გამართული ვინტექსის ოლიმპიადაში მიიღო მონაწილეობა. ახალგაზრდა მეცნიერი უკვე რამოდენიმე კონკურსის გამარჯვებული და პრიზიორია. მისი წარმატება ჯერ კიდევ ნორჩ მეცნიერთა და გამომგონებელთა ოლიმპიადიდან დაიწყო, შემდეგ მარიამ მეწყვილე გიორგი ფხაკაძესთან ერთად მეცნიერული ნაშრომით „ცოცხალი საკვები“ ლეონარდო დავინჩის კონკურსის პირველი ადგილის მფლობელიც გახდა. ინფორმაციას გამოცემა "ნეტგაზეთი" ავრცელებს.
წყარო - IMEDINEWS.GE
Comments
Post a Comment
მადლობა კომენტარისთვის! | TSJ GROUP Tech |